Waar moet je opletten bij het kiezen van baby speelgoed

Waar moet je opletten bij het kiezen van baby speelgoed

Er is iets waar elke ouder mee geconfronteerd wordt op een bepaald moment, namelijk het uitkiezen van geschikt baby speelgoed. Dit kan op meerdere manieren, zowel in de speelgoedwinkel als op een online platform. De keuze is echter alleen zo groot, dat dit nogal overweldigend kan zijn. Er zijn zoveel kleurrijke, schattige en leuke dingen om uit te kiezen. Hoe kies je nou het beste speelgoed voor jouw baby? Gelukkig zijn er een aantal zaken waar je op kunt focussen wanneer je deze keuze gaat maken. Dit zal het misschien de volgende keer makkelijker maken om het perfecte speelgoed voor jouw baby te vinden.

Veiligheid en leeftijdsgeschiktheid

Een hele belangrijke is de veiligheid van het speelgoed. Dit gaat vaak hand-in-hand met de geschiktheid van het speelgoed voor de leeftijd van jouw baby. Daarom is het eerste waar je naar gaat kijken wanneer je de veiligheid van het speelgoed nader onderzoekt: voor welke leeftijden is dit speelgoed bedoelt? De fabrikant van het speelgoed heeft namelijk zelf al een eerste beoordeling gedaan om te beslissen voor welke leeftijden dit speelgoed geschikt is. Koop nooit speelgoed dat voor oudere kinderen is. Helaas is hiernaar kijken niet altijd genoeg. Deels is het ook een persoonlijke beslissing of het speelgoed geschikt en veilig is. Let in ieder geval altijd goed op de stevigheid van een speeltje, losse onderdelen, de grootte van het speelgoed en kijk goed naar het materiaal van het speelgoed.

Stimulerend speelgoed

Bij het kiezen van speelgoed voor een baby is het ook belangrijk om speelgoed te kiezen dat de baby verder zal helpen in de ontwikkeling. Bijvoorbeeld door speelgoed uit te kiezen dat creativiteit aanmoedigt. Speelgoed dat alles zelf al kan, is totaal niet leuk voor een baby. Baby’s en kinderen houden ervan om hun fantasie te kunnen gebruiken en dingen zelf uit te kunnen vogelen. Moedig dit daarom ook vooral aan. Naast creativiteit, is het ook handig om speelgoed te kiezen dat fysieke activiteit stimuleert.  Uiteraard is dit afhankelijk van de leeftijd van het kind, maar het is goed om te zorgen dat de baby/peuter genoeg beweging krijgt. Speelgoed is hier een handig hulpmiddel voor. Hoewel dit voor een baby natuurlijk niet mogelijk is, is het voor iets oudere kinderen bijvoorbeeld een goed idee om naar buitenspeelgoed te kijken.

Zintuigen prikkelend

Een laatste factor om op te letten voor baby speelgoed is of het de zintuigen prikkelt. Voor baby’s is het leuk om speelgoed uit te zoeken dat meerdere zintuigen prikkelt. In plaats van speelgoed dat bijvoorbeeld alleen maar geluid maakt. Zoek speelgoed dat bijvoorbeeld verschillende geluiden kan maken, verschillende soorten textuur heeft en misschien zelfs licht geeft. Dit soort speelgoed is goed voor de ontwikkeling van een baby.


Reageren is niet mogelijk.